Zdrowe warzywa krzyżowe

Posted: 20 października 2012 in Leczenie żywnością!
Tagi:

jarzynyRośliny krzyżowe to rodzina, do której należą między innymi warzywa kapustne, liściowe i rzepakowate oraz rośliny oleiste i przyprawowe. W rodzinie tej zawierają się zatem: brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rzepak, jarmuż, gorczyca, rukiew wodna, rukola i chrzan. Warzywa krzyżowe posiadają korzystne dla zdrowia właściwości, ponieważ zawierają w swoim składzie witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy i związki zwane glukozynolanami. Glukozynolany i produkty ich rozkładu nadają tej grupie warzyw charakterystyczny smak i zapach. Ponadto wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. W związku z tym mogą chronić przykładowo przed infekcjami bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnymi za występowanie znacznego odsetka nowotworów żołądka. Wśród glukozynolanów wyróżnia się między innymi glukobrassycynę, synigrynę, synalbinę, glukorafaninę, glukonapinę i glukoiberynę.

Czytaj więcej:  Warzywa krzyżowe chronią przed rakiem

Reklamy
Komentarze
  1. Polonistka pisze:

    fajny wpis, ale codziennie piszemy ZAWSZE razem 🙂 pozdrawiam!

  2. Anna R pisze:

    i raczej nie chodzi o rzepak ale o rzepę

  3. ewa pisze:

    Niestety, nie dla wszystkich warzywa krzyżowe są zdrowe. Nie powinny ich jeść osoby z niedoczynnością tarczycy (zwłaszcza surowych).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s